OM THOMAS

Namn: Thomas Folke Olofsson
Född: 21 september 1976 i Piteå
Familj: Ja, gift med Nina sedan 6 juni 2015.

Jag är född och uppvuxen i Piteå, bor sedan 1995 i Luleå. Är vice förbundsordförande för Studieförbundet Vuxenskolan, ordförande för Kalix folkhögskola, och dessutom sitter jag med i den nordiska organisationen FNV, Förbundet nordisk vuxenupplysning.

VEM ÄR THOMAS?


IMG_1359
Portugal 2018 (445)
66248963-4235-42F4-8176-F9E15B39AFAF_1_105_c
glada-politiker-nina-berggard
IMG_0275

- Jag har så länge jag kan minnas varit samhälls- och politiskt intresserad. När jag var liten ville jag bli journalist, tennisproffs eller politiker. Mitt val blev politiken och sedan 1992 har jag varit aktiv i Liberalerna – som tidigare kallades för Folkpartiet. Det började med att jag gick med i Liberala ungdomsförbundet i Piteå, något som jag aldrig ångrat. Under alla dessa år har jag fått många vänner både inom Liberalerna och andra partiet. 

HUR HAMNADE DU I LULEÅ? 


- När jag gick på gymnasiet visste jag att jag inte skulle stanna i Piteå, men jag trodde inte då att det skulle bli Luleå. Men den magiska sommaren 1994 förälskade jag mig i Luleå. När jag 1995 gick ut gymnasiet var det klart att jag skulle gå vidare till universitetetsstudier och då  blev det LTU. Efter två år vid LTU fick jag möjlighet till att jobba som valombudsman med att ansvara för Folkpartiet i Norrbottens valkampanj året 1998. Efter valet 1998 kom jag in i kommunfullmäktige i Luleå och blev ledamot i Barn- och utbildningsnämnden, ett uppdrag jag hade till och med 2008. Jag har alltid varit intresserad av demokrati- och utbildningsfrågor, har också gillat att gå på teater och uppleva kultur i olika former. Därför var det roligt att jag fick frågan om att bli ledamot i Studieförbundet Vuxenskolans förbundsstyrelse. 2017 fick jag dessutom äran att bli 1:e vice ordförande för Studieförbundet Vuxenskola, ett fantastiskt roligt uppdrag och det är kul att verka för och bredda folkbildningen i hela Sverige.


ANDRA INTRESSEN?


Men allt är inte bara politik, jag har också ett stort intresse är idrott. Jag har aldrig haft någon stor idrottskarriär, spelat fotboll, tennis och åkt skidor som glad motionär. Min stora passion är nog som tyckare framför TV:n eller på någon sportarena. Har tillsammans med Nina årskort till Luleå Baskets matcher. Har varit engagerad i innebandylaget IBK Luleå, då främst med olika styrelseuppdrag för klubben. Förutom att jag följer lagen i Piteå och Luleå så slår mitt hjärta lite extra för IFK Göteborg och Arsenal. 


VAD GER DIG NÄRING? 

- Det som ger mig näring i livet är att umgås med min familj, vänner och jäta god mat som Nina har lagat och dricka ett gott vin (Gärna Pinot Noir från USA). Studieförbundet Vuxenskolan har en slogan som heter Plats för samtal, det passar bra in på mig jag gillar att samtala och diskutera om livet, sport och politik. Att vara i familjens stuga, resa, läsa böcker och besöka något kulturellt arrangemang  är också sådant som förgyller mitt liv, helst tillsammans med Nina. 

A-Ö

A-K

Avslappningsmetod: är långa promenader, familjens stuga eller en bra film.
Bil: KIA
Citat: ”Politik är att vilja”
Dryck: Vin
Egenskaper: Humoristisk, känslomässig, engagerade.
Film: Gudfaderfilmerna
Gud: Tror jag inte på.
Hockeylag: Luleå Hockey
Idol:  Skulle vilja kunna sjunga som Tommy Körberg, Spela fotboll som Zlatan, åka skidor som Kalla, spela tennis som Edberg och kunna tala och uttrycka mig som Churchill. 

Jagar: Gör jag inte, men äter gärna de jägarna skjuter.
Kläder: Kavaj, skjorta och manchesterbyxor.

L-Q

Läser: Handlingar, Kuriren och NSD, och gärna biografier.
Musik: Kan lyssna på all musik, men mest lyssnar jag på svensk och klassisk musik. Har dock mycket svårt för svensk dansbandsmusik.
Nyttig: Finns mer att önska. Borde motionera mera.
Olsson: Kallades jag i skolan.
Pluggat: Statsvetenskap, juridik och andra fristående kurser.

Queen: Nej tack! Hellre en first lady.

R-Ö

Reser: Gärna och ofta med Nina.
Sover: Oftast sju till åtta timmar.
TV program: På spåret och Sport!
Undviker: Köer
Vaknar:  Oftast klockan 7:00.
Webb-TV: Ser mest serier på HBO och viaplay.
Xtrvaganza: Champagne, Kalix löjrom
Ytlighet: Är något jag har svårt för.
Zoo: Går jag gärna på, ser helst på aporna. 
Årstid: Sensommar
Äter: Helst en blodig god köttbit.
Önskedröm: Att se en Wimbledon final på plats.